Hjärnskakning - vad som kan vara bra att veta

När en hjärnskakning sker så hamnar man ofta i en situation där man har många frågor och funderingar gällande sin skada. Nedan hittar du mer vanligast förekommande frågor som kommer upp i samband med en hjärnskakning.

En hjärnskakning är en mild traumatisk hjärnskada. En hjärnskakning kan uppstå i både direkt och indirekt våld. Hjärnskakning händer när någon får ett slag mot huvudet eller någon annanstans på kroppen som får hjärnan att accelerera eller bromsa in i skallen. De krafterna orsakar störningar i hjärnceller som i slutändan resulterar i ett energiunderskott. Energinivåerna (ATP) kommer att fortsätta att sjunka under de följande 3-5 dagarna efter traumat, detta betyder att symtomen kan utvecklas under denna period.

Majoriteten av våra skador som sker på vår kropp är synliga, ibland genom ett öppna sår, blåmärke eller en fraktur. En hjärnskakning är inte synlig på utsidan därför är det också svårt att förstå skadan, utan bygger primärt på hur den skadade beskriver hur hen mår. Vanliga symtom som upplevs under de första dagarna:

  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Ljudkänslighet
  • Ljuskänslighet
  • Svårigheter att fokusera
  • Känns som ”slowmotion”
  • Tröttare än vanligt
  • Låg energi

Hjärnskakning har en bra prognos, de flesta individer återhämtar sig inom 2-3 veckor.  Men det finns en risk att aktiva återgår till aktivitet för tidigt, därför är det viktigt att man genomgår en noggrann rehabilitering där man utmanas steg för steg.

En av de behandlingar som påvisat starkast resultat i forskning efter en hjärnskakning är fysisk aktivitet och framförallt konditionsidrott. Därför är också just pulshöjande träningen en central del av den rehabiliteringsmodell som används i Brainsafe.

En av de vanligaste felen som personer gör när de drabbats av en hjärnskakning är att totalisolera sig i ett mörkt rum och vila. I början av sin rehabilitering så ska man absolut ta det lugnt, men se till att anpassa exponeringen till en nivå som man kan hantera. Att lägga sig i ett mörkt rum och sova bort en hjärnskakning går dessvärre inte och är en fel. Efter 24-48 timmar efter hjärnskakning så är det enligt forskning en aktiv rehabilitering som har visat bäst resultat.

Lorum ipsome

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis eget vehicula lectus. Morbi eu ligula ac sem viverra rutrum eget vel elit. Maecenas urna nulla, rhoncus a egestas quis, dapibus nec libero. Vestibulum et velit lacinia,

Text on the button
Trouble falling asleep at night

Artiklar om Hjärnskakning

Vestibulär träning

Vestibulär träning är en form av fysioterapi som syftar till att stärka den vestibulära systemet i hjärnan. Det vestibulära…

Läs mer >

Vad är Hjärntrött och vad ska man tänka på?

Hjärntrötthet, även kallat trötthetssyndrom, är ett vanligt fenomen som kan drabba människor som har lidit en hjärnskakning. En…

Läs mer >

Hur fungerar rehabilitering av hjärnskakning?

Rehabilitering av hjärnskakning syftar till att återställa hjärnans funktioner efter en skada. Detta kan innebära olika typer av…

Läs mer >

Behöver er förening Brainsafe?

Komma igång